A környék látnivalói

 Vasúti Lámpamúzeum, Fertőszéplak 
9436 Fertőszéplak. Soproni út 13.

Nyitvatartás

Május 1-től szeptember 30-ig,
keddtől-szombatig: 11.00-17.00 óra

Haragovics József vasúti lámpákból álló magán gyűjteményét tekinthetik meg a látogatók Fertőszéplakon, a múlt század elején épült tornácos parasztházban.
Ilyen, vagy ehhez hasonló gyűjtemény nincs Közép-Európában. A kiállított tárgyak megtekintése során megismerkedhet a látogató azzal a hatalmas változással, amely a vasúti közlekedés hőskorától napjainkig végbement, és láthatja a világító eszközök fejlődését.
Régi korok szépségét idézik a gondosan megmunkált lámpák, amelyek 22 ország különféle vasútjain voltak használatosak. 251 db különböző lámpát tekinthet meg a látogató, amelyek a világ számos vasúttársaságát jellemzik, Hollandiától Mongóliáig, illetve az Egyesült Államokig és Új-Zélandig.
A magyar vasúthálózatban alkalmazott lámpák különleges darabjait bemutató tárlat páratlan a maga nemében. A nagyobb vasúti kultúrával rendelkező országokból hozzánk érkező látogatók büszkeséggel tekintenek a XIX. század közepéből származó ritkaságokra.
A lámpák formáját, funkcióját, világítástechnikai megoldását tekintve minden lámpa valamiért egyedi darabnak mondható. Olyan ritkaságokat találhatunk itt, amelyek a formatervezés vagy a kivitelezés remekművei. Láthatunk lámpát, amely nemcsak világít, de elektromos áramot fejleszt és felforr rajta a teavíz, vagy amelyet inkább könyvnek gondolnánk, mintsem világító eszköznek.
Közel 30 év alatt regénybe illő módszerekkel gyujtöttem össze a kiállítás darabjait. Aprólékos munkával újítok fel minden, az enyészettől megmentett tárgyat. Felkutatom a korhű dokumentumokat, bizonyítva ezzel a lámpák származását és felhasználási módjait. A lámpák arról árulkodnak, hogyan lesz az ócska kacatból ipartörténeti remekmű. A kulturális, technikai örökségünket bemutató kiállítást iskolák, turisztikai egyesületek csoportosan, a Fertő-tájat megismerni szándékozók egyénileg is látogathatják.

Tájak Korok Múzeumok Egyesület 2070 számú emlékbélyegzőhely.


 

Hírek megtekintése hírolvasóval:

rss