Köszöntő


Szeretettel köszöntöm Fertőd város honlapján! Úgy tartják, szemünk a legszélesebbre tárt ablak a világra . Fertőd egy hely a világban, a Kárpát medence közepén az ország nyugati szegletében, csupán abban tér el a világ többi településétől, hogy közelebb áll hozzánk. Érzésként és térben egyaránt. Ő a mi „kis hazánk”.

Utazzon hát Velünk képzeletben kis városunkba, ahol a múlt épített és szellemi öröksége kötelez Bennünket hagyományaink ápolására.

Weblapunk célja, hogy információt nyújtson az ide látogatóknak. Akár városunk lakójaként, akár itt megpihenni vágyó vendégként vagy épp az üzleti lehetőségeket kutató vállalkozóként látogatott el honlapunkra , reméljük értékes információkkal szolgálhatunk itt Önnek.

Településünk fő nevezetessége az Esterházy-kastély épületegyüttese és a benne látható kortörténeti kiállítás, Magyarország egyik kiemelkedő turisztikai látnivalója.

Mai formáját a 18. század második felében nyerte el, Esterházy Miklós „der Prachtliebende” „Pompakedvelő” herceg elképzelései alapján. A herceg idejében közel húsz év alatt alakult ki az épület, amely a bécsi Schönbrunn és a párizsi Versailles méltó párja. Az itt lakó Esterházy hercegek művészetpártoló tevékenysége révén a 18. század végi Magyarország egyik fő kulturális központja volt a kastély, melyet „Magyar Versailles”-nak is neveznek. Évtizedeken át itt élt és dolgozott Joseph Haydn osztrák zeneszerző, karmester, opera impresszárió, énekes és zenetanár, a bécsi klasszicizmus első nagy mestere. Haydn szeretett itt élni,összességében elégedett volt több évtizeden át az Esterházy-udvarban folytatott életével. Bécstől és a külvilágtól való elszigeteltségét éppúgy képes volt a maga javára fordítani, mint a saját zenekar és operatársulat nyújtotta előnyöket. Egy alkalommal állítólag megjegyezte: „Nem akadt ott senki, aki összezavarjon, így kénytelen voltam eredeti lenni”

Haydn szellemi örökségéből eredő hagyományainkra tekintettel városunk rendszeresen ad helyet koncerteknek, fesztiváloknak , művészeti eseményeknek. Városvezetésünk célja, hogy az itt élő emberekkel közösen gondolkodva alakítsuk jelenünket, jövőnket,tiszteletben tartva városunk hagyományait, meglévő értékrendjét. Folyamatosan kutatjuk a kiaknázatlan lehetőségeket, a fejlődés lehetőségét. Munkánknak,a légkörnek amelyben élünk lényeges része a személyesség, mindkét fél részvétele, annak minden élményével és kudarcával együtt. Az összetett-komplex látásmód nagy segítség ahhoz,hogy szemléletünk,világképünk táguljon,minél nagyobb legyen az ösztönzés az új ismeretek megszerzésére egy közösen kialakított értékrend szerint, több irányból tudjunk megközelíteni egy adott problémát. Mindez nagy segítség ahhoz, hogy valóban értékes alkotások jöhessenek létre és ne csak a képzelet szabadsága érvényesüljön.

Honlapunk böngészéséhez kellemes időtöltést kívánok!
Bognár Zoltán
polgármester

Önkormányzati hírek

Falugazdász félfogadás változásáról tájékoztató

Hatósági közlemények

Lakcím fiktívvé nyilvánítása
 

Koronavírus

Információk a koronavírusról
Minden információt és tájékoztatót megtalálhatnak a koronavirus.gov.hu címen.

Egyéb rendezvények

 

Német Nemzetiségi Önkormányzati hírek

Egyéb hírek

Falugazdász félfogadásáról tájékoztató
 

Településképi szabályozás

Településképi véleményezés, főépítészi konzultáció ügyrendje:
Előzetes bejelentkezés alapján!

Tokodi Zoltán Okleves Építészmérnök,

Fertőd Város Főépítésze fogadó idejében
Szerdánként 9:00 – 11:00 között,
a Fertődi Polgármesteri Hivatal építésügyi irodájában.

Bejelentkezés módja:
Mahder-Gargya Ilona – építási ügyintézőnél,
Tel.: 99/537-013 16. mellék
E-mail: epitesugy@fertod.hu

 
 


 

Galéria


 

[ » tekintse meg a további fotókat ]

 

Hírek megtekintése hírolvasóval:

rss